Kekemelik ve Aile Tutumu

Kekemelik bir konuşma bozukluğudur. Hecelerin istemsiz tekrarlanması, uzatılması ve konuşma akışında aksamalar görülür. Bunun yanında beden hareketleri, jest ve mimiklerde istemsiz hareketler görülebilir. Bazı dönemlerde konuşma akışı azalıp çoğalabilir. Bu duruma sebep olan etkenler psikolojik ve strese bağlı olarak değişebilir. Genellikle 2-7 yaş arasında ortaya çıkmaktadır ve genetik geçişli bir rahatsızlıktır. Çocuklar psikososyal anlamda sıkıntı veren çevrelerde bulunması , ailevi problemler, herhangi bir durumdan şiddetli bir korku kekemeliğe neden olabiliyor. Genellikle kekemeliği başlatan korku ve strestir.

Çocuklar şiir okurken ve şarkı söylerken takılmazlar. Bunun nedeni, spontan ve ritmik hareketlerle söylediği için kekeleme durumu olmaz. Cansız nesnelerle ya da hayvanlarla konuşurken kekeleme durumu görülmez. Bunu da yine bir kişiyle konuşurken yaşadığı korku ve strese bağlayabiliriz.

Peki, Kekeme Çocuğu Olan Aileler Nasıl Davranmalıdır?

✤Kekemeliğin aşılmasında en önemli etken sevgi dilidir. Çocuğunuza mümkün olduğu sürece sevginizi gösterin.

✤Çocuğunuzla iletişim kurarken cümlesini düzeltmeyin ve mutlaka göz teması kurun.

✤Çocuğunuz takıldığında kısa cümleler kurmasını isteyin.

✤Olumlu davranışlarına mutlaka dönütler verin. Örneğin ‘harika yaptın’ , ‘ çok iyi söyledin’ gibi cümleler kurun.

✤Çocuğunuzla konuşurken konuşma hızınızı yavaşlatın. Çünkü çocuğunuz hem sizi taklit edecektir hem de konuşmanızın ritmini siz belirlersiniz.

✤Çocuğunuza kekeme demek yerine konuşma bozukluğu diyerek onu etiketlememiş olursunuz. Konuşmasıyla ilgili öğütler vermeyin. Yavaş söyle, nefes al gibi söylemlerden kaçının.

Ege Ses Terapi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, 2015 yılında İzmir’ de kurulmuştur. Merkezimizde yalnızca İşitme Engeli ve Dil – Konuşma Güçlüğü alanında bireysel ve grup eğitim çalışmaları yapılmaktadır.

Bize Whatsapp'tan Ulaşabilirsiniz

DİL ve KONUŞMA GÜÇLÜĞÜ DESTEK EĞİTİM PROGRAMI

İŞİTME ENGELLİ BİREYLER DESTEK EĞİTİM PROGRAMI